Børneundersøgelser og vacciner

Børneundersøgelser

Børn er dejlige, men de er ikke små voksne! På få punkter ligner de voksne. De er også mest friske om morgenen/formiddagen og lidt mere trætte om eftermiddagen. 
Derfor foretages planlagte børne-undersøgelser bedst om morgenen/formiddagen og ikke om eftermiddagen, selvom det passer bedst med arbejdet. Husk, det er barnet der er i centrum til denne konsultation.

Alle danske børn i alderen 0 til 5 år bliver tilbudt syv forebyggende helbredsundersøgelser og mulighed for at deltage i et børnevaccinationsprogrammet.  Undersøgelserne og vaccinationerne er med til at give børnene de bedst mulige betingelser for en sund udvikling. De forebyggende helbredsundersøgelser sker, når barnet er:

  • 5 uger
  • 5 måneder
  • 12 måneder
  • 2 år
  • 3 år
  • 4 år og
  • 5 år gammelt

Ved hver undersøgelse vurderer lægen, om barnet er i trivsel, og om det udvikler sig som forventet i forhold til sin alder (alderssvarende). Derudover rådgiver lægen om eventuelle kendte sygdomme hos barnet og/eller problemstillinger, som forældrene fortæller om.

Er et barn blevet skeptisk overfor lægen eller sundhedspersonel i det hele taget – eksempelvis som følge af hyppig sygdom i småbørnsalderen (de første par år) – er det en god idé at genetablere tilliden til lægen. Dette kan gøres ved at tage barnet med til lægen, selvom det ikke fejler noget eller skal undersøges. Derved kan barnet opleve lægen uden at blive “forulempet”.

Du kan bestille tid til børneundersøgelser hos vores jordemoder. 

Børnevaccinationsprogrammet​

Det danske børnevaccinationsprogram er et tilbud til alle børn om gratis vaccination mod ti infektionssygdomme.

Følger et barn det danske vaccinationsprogram, er barnet godt beskyttet mod disse de ti sygdomme:

  1. Difteri, der bl.a. kan give alvorlig og livstruende halsbetændelse.
  2. Stivkrampe (tetanus), der kan fås efter sårinfektion og resultere i en livstruende krampetilstand.
  3. Kighoste (pertussis), der kan være alvorlig især hos helt små børn.
  4. Polio, der kan medføre blivende lammelser.
  5. Hib-infektion (Hæmophilus influenzae type b), der kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller strubelågsbetændelse.
  6. Pneumokoksygdom (forårsaget af visse pneumokoktyper), der kan medføre blodforgiftning og meningitis.
  7. Mæslinger (morbilli), der giver høj feber, hoste, forkølelse, øjenirritation og udslæt samt risiko for alvorlige komplikationer, fx lunge- eller hjernebetændelse.
  8. Fåresyge (parotitis epidemica), der giver hævede spytkirtler og let feber og kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller testikelbetændelse samt varige mén.
  9. Røde hunde (rubella), der giver let feber, hævede kirtler og udslæt. Smitte af gravide inden for de første tre måneder af graviditeten kan medføre abort eller fosterskader.
  10. Livmoderhalskræft, analkræft samt kønsvorter forårsagt at infektion med human papillomavirus (HPV). HPV-infektioner forekommer i over 100 forskellige undertyper. Nogle af disse typer forårsager vorter, andre typer forårsager kønsvorter (kondylomer), og visse kræftfremkaldende typer er årsag til livmoderhalskræft og analkræft

Sundhedsstyrelsen har også lavet en vejledning om børnevaccinationsprogrammet samt en pjece med programmet med oversigt over de forskellige vacciner, virkning og bivirkninger.