Mandens underliv
Mandens underliv
Prostataen er på størrelse med en kastanje – 4 cm bred, 3 cm høj og 2 cm dyb. Den vejer ca. 20 gram, men ved forstørret prostata kan den blive op til dobbelt så stor. Kirtelvæv vokser i takt med alderen, og derfor vil mange mænd opleve forstørret prostata på et tidspunkt i livet. Det kan resultere i lavt urinalt tryk, inkontinens, natlige vandladninger, dryp efter vandladning og erektionsproblemer. Også yngre mænd kan have forstørret prostata. Ca. 25% af 40-årige mænd har asymptomatisk prostata forstørrelse.
Mandens urinrør er ca. 20 cm langt og prostata ligger rundt om urinrøret. Ved forstørret prostata vil urin have sværer ved at passere under vandladning. Man kan i den forbindelse opleve urgencyinkontinens, overløbsinkontinens eller stressinkontinens.
Ved mistanke om prostata cancer ses bl.a. hyppig vandladning (særligt om natten), besvær med fuld tømning af blæren, tab af urinalt tryk, smerter ved sædudgang, blod i urinen samt ændring i form og tekstur af prostata. Det er da vigtigt at søge læge for at blive ordentligt udredt og få den rette behandling.
Kirurgisk indgreb efter prostata cancer eller forstørret prostata kan give postoperative følger. Det er normalt at opleve urininkontinens efter operationen, men typisk vil de fleste efter et år være kontinente igen. Nogle vil også opleve rejsningsproblemer eller problemer med udløsning grundet påvirkning af nerverne som følge af operationen.
Andre årsager til inkontinens hos mænd kan være overvægt, som giver et større tryk på blæren, eller nedsat lukkemekanisme og styrke i bækkenbundsmuskulaturen.
Hvad kan man gøre?
Bækkenbundstræning kan forbedre evnen til at holde på vandet. Derudover har mænd også en ekstra fordel ved bækkenbundstræning, da en stærk bækkenbund også kan give bedre og længere rejsning.
Træningsprogrammet vil være let og overskueligt, da træningen gerne skal laves dagligt eller flere gange ugentligt. De bedste resultater kommer ved kontinuerlig og hyppig træning af bækkenbunden.
Og husk at det aldrig er for sent at starte træningen og opnå resultater. Mange mænd oplever psykiske udfordringer ved problemer med inkontinens og rejsning. Der bliver ikke søgt hjælp grundet tabu, og det sætter begrænsninger for det sociale liv og sexlivet.
Søg hjælp og få indsigt i diverse hjælpemidler og træning, som kan gøre en forskel for dig.
Kontakt klinikken for mere information eller booking af tid på tlf: 39 62 95 20 eller admin@fdhellerup.dk.