Inkontinens hos kvinder

Inkontinens hos kvinder

Urin inkontinens hos kvinder
Den hyppigste årsag til urininkontinens hos kvinder er graviditet, efter fødsel, flere fødsler og stigende alder. Det er en hyppig problematik hos kvinder. Mange kvinder søger ikke hjælp, hvorfor det kan være svært at estimere den egentlige forekomst, men mellem 25-45% af alle danske kvinder har en grad af urininkontinens.

Det normale væskeindtag ligger på 1500 ml i døgnet og normal vandladning ligger på ca. 7 gange i løbet af en dag. Hvis man er i tvivl om sit mønster, kan man udfylde et væske-og vandladningsskema (VVS). Den giver et overblik over, hvor hyppigt og hvor meget du drikker, urinerer og oplever lækage i løbet af et døgn.

Første tiltag ved stress- og urgencyinkontinens er konservativ behandling, som består i bækkenbundtræning, blæretræning og eventuelle ændringer i væske- og vandladningsmønstre. Hvis du er i menopausen, kan lokal østrogenbehandling også være et behandlingstiltag. Overvægt kan forværre urininkontinens, hvorfor et vægttab også kan være en relevant løsning.

Nogle kvinder tilbydes operation, hvis de f.eks. ikke har positiv effekt af de konservative behandlingstiltag, måske har en stor genitial prolaps eller har en meget svær grad af urininkontinens.

Aktivering af bækkenbunden

Mange kvinder er ikke sikre på, hvordan man kniber i bækkenbunden. Så du er langt fra alene, hvis du føler dig usikker på træningen. Er det sådan her, det bør føles? Kniber jeg nok eller for meget? Har jeg sluppet knibet? Det kan være svært at fornemme, når man går i gang med træningen. Det anbefales derfor, at du får kyndig vejledning hos en behandler med speciale i underlivet. En uro-gyn-obs fysioterapeut kan vejlede dig i knibeteknik, vurdere muskelstyrken og hjælpe dig med et relevant træningsprogram.

Kvinder i menopausen
Mange kvinder i overgangsalderen oplever ændringer i deres underliv – det kan f.eks. være tørre slimhinder, urininkontinens og/eller nedsynkning af underlivsorganerne.

I forbindelse med menopausen falder østrogenniveauet, som skaber forandringer i kvindens underliv. Slimhinderne i underlivet bliver tyndere og mere følsomme, som bl.a. kan skabe problemer ved samleje, give irritation og øge risikoen for blærebetændelse. Med alderen vil kroppens muskler atrofierer – og det gælder også bækkenbunden. Bækkenbunden fungerer som en støttende “skål” for vores underlivsorganer og sørger for at holde os kontinente. Nogle kvinder vil derfor opleve problemer som inkontinens og nedsynkning af underlivsorganerne ved menopausen.

Nedsynkning og svagere bækkenbundsmuskel kan resultere i ufrivillig vandladning eller frygt for ikke at kunne holde sig.

Hvad kan man gøre?

Relevant træning har til formål at bedre bækkenbundens funktion og muskelstyrke, holde os mere kontinente og mindske følelsen af tyngdefornemmelse i underlivet. Med en fysioterapeutisk samtale og undersøgelse, kan du få en vurdering af dine udfordringer og sammen kan vi lægge en plan for dit forløb.

Uanset hvor længe generne har stået på, er det aldrig for sent at søge hjælp!

Book en konsultation på tlf: 39 62 95 20 eller admin@fdhellerup.dk.

Scroll to Top