Børn

Børn og antibiotika

Skal barnet have antibiotika? Her er et par tips til bekymrede forældre – og bedsteforældre: 

Virus eller bakterier? 

Langt de fleste infektioner hos mindre børn, f.eks.  forkølelse og influenza, skyldes virus. Når barnets sygdom skyldes virus, har antibiotika ingen effekt på sygdommen. Barnet risikerer at få bivirkninger af medicinen, og ved at give barnet en antibiotikakur er man med til at øge bakteriers udvikling af resistens (modstandsdygtighed) over for antibiotika. 

Brug ikke antibiotika ved milde infektioner 

Ved milde infektioner med bakterier som f.eks. mellemørebetændelse og bihulebetændelse, gav man tidligere ofte antibiotika. Men ud over at man på den måde altså har været med til at øge bakteriers resistens, så har undersøgelser siden vist, at det kun er ét barn ud af 20, der får effekt af antibiotika (typisk forkortes sygdommen ½-1 døgn). Samtidig vil ét ud af 14 børn få bivirkninger af at tage antibiotika, f.eks. diarre, ondt i maven, opkastninger og/eller udslæt. 

Hvordan hjælper jeg mit syge barn, der har feber og ondt i ører/hals/bihuler? 

Sørg for at barnet får hvile, ikke ligger for varmt, hvis det har feber, og at barnet drikker rigeligt. Du kan også give smertestillende medicin f.eks. paracetamol som brusetablet, som flydende væske eller som stikpille i endetarmen, hvis barnet er plaget af smerter. 

Hvis barnet ikke bliver bedre efter et par dage, eller hvis barnet bliver slapt, får svært ved at trække vejret eller du har svært ved at få kontakt til barnet, skal du søge læge.

Læs mere
Følgende links er en lille bog til forældre med viden om infektioner og antibiotika.
Læs gerne denne bog hvis du er i tvivl, eller hvis du ønsker at vide mere om infektioner:

Infektioner og antibiotika blandt småbørn (Dansk udgave)
Infections and Antibiotic Use among Toddlers (English version)

Kilde: www.min.medicin.dk

Scroll til toppen